mandag 18. januar 2016

Tova votter til kalde vinterdager

Disse blir gode og myke i fritidsgarn, men man kan fint strikke de i annet garn. Personlig foretrekker jeg garn som blir mykt etter toving, derfor falt valget på fritidsgarn til disse. 

Ønsker man en mindre vott, kan man bruke tynnere garn og pinner.

Man kan fint bruke andre mønstre til disse, så lenge masketallet går over 9 masker. Stripete eller ensfarget votter, strikk like mange omganger som det står i oppskriften + antall omganger i mønsteret.
(bilder av mønsterforslag og vottene finner du under oppskriften)

Tova votter ala langttellhavs 

Garnforslag: Sandnes Fritidsgarn, eller garn med lignende strikkefasthet. Du behøver ca 1,5 nøste til selve votten, og en rest på ca 20 gram til mønster.

Pinner nr 6.0
Str S, M/L

Legg opp 36 masker med hovedfargen, og strikk frem og tilbake til du har 2 riller på rettsiden. Strikk deretter 8 omg rett, strikk valgte mønster. Strikk videre 2 omg. rett, på neste omg fell 4 masker jevnt fordelt (32 masker), 5 omg rett.

Neste omg: Høyre vott: Strikk 16 masker, sett 8 masker over på en maskenål/sikkerhetsnål eller en tråd, legg opp 8 nye masker med den tråden du strikker med, og strikk ut omg. Venstre vott: Strikk 8 masker, sett de neste 8 over på en maskenål/tråd, og legg opp 8 nye masker. Strikk videre 21(S) 26 (M/L) omganger. 

Felling: På pinne 1 og 3 Strikk 1 maske, strikk de 2 neste rett sammen, strikk rett til du kommer til de 2 siste maskene på pinne 2 og 4, disse strikkes vridd rett sammen. Strikk 1 omg rett uten felling. Gjenta disse 2 omg til du har 8 masker igjen på pinnene, kutt tråden og dra den gjennom maskene.

Tommel: Plukk opp 8 masker fra oppleggsmaskene, og sett de 8 maskene fra nål/tråd over på pinner (totalt 16 masker). For å unngå store hull i sidene, løft opp tråden som er mellom pinnene i sidene, og strikk den sammen med første maske på pinne 3 og siste maske på pinne 4 (du kan også sy disse hullene pent sammen, om du heller foretrekker det).
Strikk 16 omg rett, på neste omg strikk 1 maske, de 2 neste rett sammen, strikk til de to siste på pinne 2, strikk disse rett sammen, gjenta på pinne 3 og 4 (12 masker). Neste omg strikkes 2 og 2 masker sammen ut omg. Kutt tråden og dra gjennom maskene.  Sy sammen i sidene, og fest alle tråder godt.


Tov i maskin på 60 °C finvask. Er du usikker på hvordan din maskin tover, start med 40 °C, og heller tov 2 ganger om det blir for lite.

2 ulike mønster man kan bruke:


 Sett tommelmaskene på en nål/tråd, og legg opp nye masker 


Votter med rosemønster i grått og rødt

Sorte votter med fargerikt mønster

 Sorte votter med gule roser6 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg har strikka flere par av vottene dine, og legger dem ut på bloggen min, Bundingen, i dag. Jeg synes vottene har god passform, og mønsterborden er skikkelig fin! Linker til dette innlegget fra bloggen min.
  Tusen takk fordi du deler denne fine oppskrifta!

  God onsdag fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Så bra at du liker vottene. Og takk for at du linker! Det setter jeg stor pris på. Skal ta en titt i bloggen din.

   God onsdag til deg.

   Slett
 2. Fant link til de fine vottene fra Bundingen! Veldig fint med roseborden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Litt moro med litt variasjon i mønstrene :)

   Slett
 3. Takk for at du deler oppskriften

  SvarSlett

Diamantsokker

Nå er det lenge siden jeg oppdaterte med noe nytt her i bloggen. Ikke det at jeg ikke har lagd noe, har bare ikke helt hatt tid til å gjøre...