fredag 17. juni 2016

Lurøymysteriet 2016

Velkommen til Lurøymysteriet 2016!


Mysteriet er en happening vi har i forbindelse med Lurøy Strikkefestival som går av stabelen 8-11 september 2016. 

Årets mysterie blir som fjorårets mysterie (som besto av 5 deler og ble et sjal), et mysterium du kan bruke til noe fornuftig (ikke sjal...). Det vil i år som i fjor, være preget av Lurøy og festivalen vår. 
Mysteriet består av 6 deler, og første del kommer fredag 24.06.16. 
Vi legger deretter ut en ny del hver fredag frem til den 29.07.16.
I år legges det også ut her i denne bloggen, slik at om det er noen som ikke er på facebook, kan disse finne mysteriet her. 
Underveisbilder, kan vi fortsatt dele på facebooksiden for mysteriet.

For at det ikke skal bli vanskelig å finne frem i bloggen, legges alle delene på samme side (denne siden). Årets mysterie er ikke vanskelig, dette klarer vi! :D

Dette behøver du for å strikke årets mysterie:
Garn: Fritidsgarn/PT3, eller lignende garn
200gr hovedfarge/bunnfarge, den bør helst være naturhvit eller lys grå.
Mønsterfarge 1: Sort 100 gr. 
Mønsterfarge 2: valgfri farge 50 gr. (det går ca. 25 gr. til hver mønsterdel, så du kan velge om du vil bruke samme farge i både del 2 og del 3) 
Mønsterfarge 3: valgfri farge, gjerne resten fra mønsterfarge 2 
Mønsterfarge 4: Blå, 50 gr. (her går det også ca. et halvt nøste, så har du et nøste blå i restelageret ditt, bruk gjerne det). 
Mønsterfarge 5: Valgfri farge, 50 gr. 
Bruk gjerne litt «spreke farger» til mønsterfarger, da disse vil vises bedre. 
Rundpinne nr. 5.5 og 80 cm lang.  
Vaskemaskin. (Ja, mysteriet skal toves... ;))

Mange av oss har jo mye restegarn, så om ønskelig kan man bruke garn som ikke tover og tynnere pinner. Dette har ikke vært teststrikket, så hvordan resultatet blir er litt usikkert, men kan bli fint like vel. Eller kanskje du har mye tynt ullgarn som tover, strikk med dobbel tråd. 


Lykke til J

Del 1: 


Legg opp 156 masker med mønsterfarge 1 på pinne 5.5 og strikk frem og tilbake til du har 3 riller på rettsiden (første del=baksiden av arbeidet). Totalt 6 ganger frem og tilbake. 
Arbeidet skal nå strikkes videre rundt og i glattstrikk. Skift til bunnfarge, og strikk videre etter diagram (start ved 1-tallet) samtidig som du feller 2 masker ved de røde merkene, legg opp 2 nye masker på samme plass neste runde. 
Fortsett etter diagram med mønsterstrikk.

NB: Diagrammet skal strikkes 2 ganger


Del 2: 
Fortsett og strikk etter diagram, start ved pilen/1-tallet.
NB: Diagrammet strikkes 2 ganger.
Lykke til :)Del 3: 

Da var vi kommet til del 3. 

Et av temaene under årets strikkefestival, er hønsestrikk. Derfor er årets Lurøymysterie litt som det. Der vi kan bruke av vårt restelager, og hver del er i et nytt mønster og farge. 

Med del 3 har jeg tenkt at alle de som har lyst, kan lage sitt helt eget mønster, men samtidig kan de som har lyst, bruke det jeg har laget. Dette blir helt opp til hver enkelt av dere, og ekstra spennende å se for alle oss andre hvilket mønster dere ender opp med. Sett fantasien i sving, og tenk hønsestrikk!

For de som vil lage eget mønster (diagram finner du under mitt mønster): 
Mønsteret går over 78X2 masker (156) og 20 omganger. Det har ingen betydning for del 4 om det blir et par omganger mer eller mindre.

For de som ønsker å bruke mitt mønster:
Start ved den blå pilen. Når de første 78 maskene er strikket, fortsett omgangen fra den røde pilen.

Lykke til J


Del 4:

Da er vi passert halvveis i mysteriet! Del gjerne bilder på facebook av ditt mysterie.
Del 4 strikkes rundt som før, og mønsteret gjentas 1 gang.

Lykke til J
Del 5:

Da var det på noe overtid, klart for den nest siste delen.

Begynn ved pilen, strikk 45 masker, strikk 2 masker rett sammen, 76 masker, strikk 2 masker sammen, strikk rett ut omgangen. Du har nå 154 masker på pinnen. Fortsett og strikke etter diagrammet til du kommer til den andre ensfargede omgangen (mellom første og andre mønsterbord), strikk 44 masker, strikk 2 rett sammen, strikk 75 masker, strikk 2 rett sammen, strikk rett ut omgangen. Du har nå 152 masker på pinnen.


Lykke til J


Del 6:

Da var dagen kommet, for 6 og siste del i årets mysteriestrikk. Siden forrige ble lagt ut langt på overtid, kjører jeg på og legger ut med god margin i dag!

Lykke til JDu er nå kommet til siste del i mysteriet, og har nok for lengst skjønt hva det skal bli, og jeg håper du får god nytte av den J
Skift til mønsterfarge 1, og strikk 1 omgang rett, 1 omgang vrang, samtidig som du plasserer 1 markør i begynnelsen av omgangen, 1 etter de 15 første maskene, strikk 61 m. Plasser markør, 15 m, plasser markør. Strikk vrang ut om. Alle omg herfra strikkes rett. Strikk de 2 første m vridd rett sammen, strikk til 2 før markør strikk disse rett sammen, flytt markør, 2 vr rett sammen, fortsett ut omg med å felle før og etter markørene. Neste omgang strikkes rett. Fortsett å strikke disse 2 omg til det står 3 masker igjen mellom markørene, disse strikkes ved at du løfter første maske løs av, strikk de 2 neste rett sammen, løft den løse over. Strikk 1 omgang rett, vreng veska, legg dobbelt og strikk sammen maskene samtidig som du feller av. Fest alle tråder godt.
Remser: Legg opp 135 m på pinne 4,0 med mønsterfarge 1, og strikk rett frem og tilbake til arbeidet måler 4 cm. Fell av, og strikk en til på samme måte.
Montering: Tre hankene gjennom hullene oppe i kanten. Dra enden opp på baksiden av vesken til du treffer remmen igjen og sy sammen ende mot ende, fest trådene.

Toving: Vask arbeidet på 60° (NB: her må du følge erfaring du har med toving i egen maskin, kan jo være at 60° er for mye i noen maskiner, så prøv deg frem med 40° først, om du er usikker) i vaskemaskinen med noen ss grønnsåpe. Legg gjerne inn noen håndklær så tover arbeidet seg mer. Dra i arbeidet etter vask for å forme det og legg flatt til tørk.


Tusen takk for at du deltok i Lurøymysteriet 2016!

Bilde av mitt ferdige mysterie kommer etterhvert...

4 kommentarer:

 1. Hei så spennende og har mye garn liggende og kan brukes så blir med i år og gleder meg allerede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig :) Lykke til, gleder meg til å se resultatet :)

   Slett
 2. Gleder meg!
  Er det riktig at det er ulikt antall mellom det første "mønsteret" og nummer to, siden det er likt mellom de andre mønsterrapportene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stemmer😊 Det blir logisk etter hvert.

   Slett

Diamantsokker

Nå er det lenge siden jeg oppdaterte med noe nytt her i bloggen. Ikke det at jeg ikke har lagd noe, har bare ikke helt hatt tid til å gjøre...